Vidám parti ötletek kicsiknek és nagyoknak, nemcsak szülinapi zsúrokra
Home
 

Jégtörő játékok

jégtörő
Ezek a játékok két célt is szolgálnak/szolgálhatnak. Egyrészt játszhatjuk akkor, ha a meghívottak nem ismerik egymást, vagy régen találkoztak, másrészt játszhatjuk bemelegítő játékként is, ezzel segítve a gyerekek egymásra hangolódását.
– Keresd a párod!
A játék elején minden gyerek kap egy lapot, melyre egy rajzfilmszereplő neve van ráírva. Megkérjük a gyerekeket, hogy keressék meg mesehős párjukat, azonban nem árulhatják el, hogy kik is ők, csak körülírással segíthetik a másikat, hogy ezt kitalálja. A játék akkor ér véget, ha már mindenki megtalálta a párját.
Ismertebb rajzfilmes párok:
Mickey egér és Minnie egér
Tapsi Hapsi és Dodó kacsa
Spongyabob és Patrik
Aladdin és Jázmin
Micimackó és Malacka
Kukori és Kotkoda stb.
– Keresd a párod! 2.
Kisebb gyerekekkel inkább ezt a változatot játsszuk. A játék elején itt is minden gyerek kap egy lapot, melyre egy állat neve van ráírva – ló, tehén, kakas, kutya stb. – (minden állat névből két példányt kell írni). Adott jelre minden gyerek elkezdi a papíron szereplő állat hangján hívogatni a másikat, pl. a kakasok kukorékolnak, a kutyák csaholnak, a cicák nyávognak stb.
Feladat, hogy mindenki megtalálja az azonos hangot kiadó társát.
Tipp:
Kisgyerekeknél felirat helyett az állatok képeit rajzoljuk a lapra.
Ezt a játékot használhatjuk a csapatok kialakításra is, ebben az esetben annyi azonos állat nevet írjunk fel, ahány fős csoportokat létre akarunk hozni.
– Jégtörő labda
Ez a játék inkább nagyobb, olvasni tudó gyerekeknek való.
Szükségünk lesz egy nagy felfújható strandlabdára és egy alkoholos filctollra. Fújjuk fel a labdát és írjunk rá minél több kérdést.
A játék menete: kérjük meg a gyerekeket, hogy üljenek le körbe, majd dobjuk oda a labdát valakinek. Az a gyerek, aki elkapja a labdát válaszolnia kell arra a kérdésre, amelyre a jobb hüvelykujja mutat. Miután válaszolt a kérdésre, dobja tovább a labdát egy másik gyereknek.Ügyeljünk rá, hogy mindenki sorra kerüljön.
Példa kérdésekre:
Mi a kedvenc meséd/filmed?
Ki a kedvenc énekesed/zenekarod?
Mi a kedvenc színed?
Mi a kedvenc ételed/italod?
Ki a kedvenc filmsztárod?
Jártál már külföldön? Hol?
Van testvéred?
Mi a kedvenc tantárgyad? stb.
jégtörő labda 2.
– Csomagküldő
A gyerekek üljenek le körbe, egy valaki pedig álljon a kör közepére. A középen álló azt mondja – küldök egy csomagot Petitől Virágnak. Ekkor Petinek és Virágnak helyet kell cserélniük minél gyorsabban, a középen álló gyereknek pedig meg kell próbálnia leülni valamelyikük helyére. Ezután az áll középre, akinek nem jutott hely.
Tipp: ha sokan nem ismerik egymást, akkor készítsünk névtáblákat, amíg meg nem tanulják a neveket.
– Ki hiányzik?
Ez a játék is nagyon jó arra, hogy a gyerekek megismerjék egymást. A gyerekek csukott szemmel óvatosan sétálgassanak a szobában, amíg szól a zene. Érintsük meg az egyik gyerek vállát és kérjük meg, hogy kuporodjon le a földre, majd takarjuk le egy nagy pokróccal. Amikor leáll a zene, a gyerekek kinyithatják a szemüket és meg kell próbálniuk kitalálni, hogy ki hiányzik, ki lapul a pokróc alatt.


Top