Vidám parti ötletek kicsiknek és nagyoknak, nemcsak szülinapi zsúrokra
Home
 

Játékok papírral és ceruzával

papír és ceruza
Ezeket játszhatjuk a zsúr elején, bemelegítésként, vagy mozgásos játékok után, pihenésként.
– Dobókockás rajzolás
A papírral és ceruzával való játékok befejezéseként ismét egy rajzolós játékot szeretnék bemutatni.
Szükséged lesz papírra, ceruzára és annyi dobókockára, ahány gyerek, vagy csapat játszik.
A gyerekek aszerint rajzolhatnak, hogy mennyit dobtak a dobókockával. A rajznak hat részből kell állnia. A játék elején ismertessük, hogy melyik dobásnál mit rajzolhatnak, pl. ha embert kell rajzolniuk, akkor aki hatost dob, az megrajzolhatja a testet, aki ötöst, az megrajzolhatja a fejet stb. Az nyer, aki a legtöbb kész rajzot tudja a játék végén bemutatni. Fontos, hogy csak akkor lehet új rajzot elkezdeni, ha az egyik már elkészült. Ennél a játéknál mindenképpen szabjunk időhatárt.
Tipp: Téma party esetén a rajz kapcsolódhat a témához, pl. kalózos témánál rajzoljanak a gyerekek kalózt.
– Add tovább a rajzot!
A játékhoz papírra és ceruzára lesz szükséged.
A gyerekek üljenek le egymás mellé egy sorba, vagy készítsünk ki egy asztalt, ahová üljön le az első játékos, a többiek pedig az asztaltól távolabb üljenek le egy kupacba. Az első játékos rajzoljon valamit egy papírra, majd ha végzett mutassa meg a mellette ülő/következő játékosnak kb. 10-15 másodpercig. Ezután neki kell lerajzolnia azt, amit látott, és megmutatnia a következőnek. A végén hasonlítsuk össze az első és az utolsó rajzot. Ügyeljünk arra, hogy mindig csak a soron következő játékos láthassa a rajzot. Kérjük meg az első rajzolót, hogy lehetőleg több dolgot rajzoljon a lapra, pl. házat fákkal, állatokkal az udvaron stb.
Tipp: téma party esetében a rajz kapcsolódhat a zsúr témájához is.
kalóz rajz
– Lufi arc
A játékhoz szükséged lesz annyi lufira, ahányan játszanak, filctollakra és kendőkre.
Mindenki kap egy lufit és egy filctollat. Megkérjük a gyerekeket, hogy rajzoljanak a lufira hajat, majd adják tovább a mellettük ülőnek. Ezután következik a szem, a fül, az orr stb., minden rajzolás után tovább kell adni a lufit. Nagyobbaknál izgalmasabbá tehetjük a játékot, ha bekötjük a szemüket, és úgy kell rajzolniuk. Az így elkészült lufikat kitehetjük dekorációnak, és a buli végén mindenki haza vihet egyet emlékbe.
lufi arc
– Kim játéka
Klasszikus memóriajáték.
Szükséged lesz egy nagy tálcára, 15-20 különböző, mindennapi használati tárgyra, egy kendőre, papírokat és tollakra.
A gyerekek elé teszünk egy tálcát, amelyre előzőleg különböző tárgyakat helyeztünk (pl. gyufásdoboz, villa, gyertya, toll stb.). Mindenki egy percig tanulmányozhatja a tálcát, majd letakarjuk. Ekkor kiosztjuk a papírokat és a tollakat, és megkérünk mindenkit, hogy írja le, mit látott. Az győz, aki a legtöbb tárgyat fel tudja sorolni.
kim játéka
– Egészítsd ki a képet!
Vidám játék kisiskolás kortól.
Szükséged lesz rajzfilmhősök képeire, papírra és ceruzákra.
Minden játékos, vagy csapat kap egy képet, melyen egy ismert rajzfilmfigura szerepel. A képekből előzőleg vágjunk ki darabokat. A gyerekeknek le kell másolniuk a képet úgy, hogy kiegészítik a hiányzó részeket. Témaparty esetén használjunk a zsúr témájához illő képeket.
– Vakon írás
Ez a játék is inkább nagyobb gyerekeknek való.
Szükséged lesz egy kendőre, papírra és ceruzára.
Az egyik játékos szemét bekötjük, a kezébe kap egy ceruzát, és papírt teszünk elé az asztalra. A többiek vezetik a kezét, és így kell leírnia egy szót, majd meg kell próbálnia kitalálni, hogy mit írt le. Ha nagyon nehéz a szó, akkor leveheti a kendőt és megpróbálhatja elolvasni a saját írását.
– Ki? Kivel? Mikor? Hol? Mit csinál?
Gyerekkoromban nagyon sokat játszottuk ezt a játékot, jókat szórakoztunk az így „megírt” történeteken. A mai gyerekek többsége nem ismeri ezt a játékot, ezért is érdemes megmutatni nekik, a siker pedig garantált.
A játékhoz szükségünk lesz jó sok papírra és annyi ceruzára, tollra, ahányan játszanak.
Mindenki kap egy lapot, melyre (a lap tetejére) a kérdésnek megfelelően felírja a válaszát, pl. a ki kérdésre lehet írni a legjobb barátot, egy olyan embert, akit mindenki ismer, de akár egy mesehős nevét is. Ez után lehajtjuk a papír tetejét, hogy ne látszódjon ki az írás, majd továbbadjuk a lapot a mellettünk ülőnek. Most mindenki a következő kérdésre válaszol, majd ismét lehajtjuk a lapot és továbbadjuk. A legvégén mindenki felolvassa azt a lapot, amely éppen nála van. Rengeteg mókás történet születik, minden forduló egyre viccesebb lesz, ahogy belelendülnek a gyerekek.
A kérdések, amire válaszolni kell:
– Ki?
– Kivel?
– Mikor?
– Hol?
– Mit csinált?


Top