Vidám parti ötletek kicsiknek és nagyoknak, nemcsak szülinapi zsúrokra
Home
 

Érzékelésen alapuló játékok

öt érzékszerv
Az érzékelésen alapuló játékok közben kiderül, hogy mennyire boldogulunk, ha csak illat, íz, hang, vagy tapintás alapján kell felismernünk valamit, megoldanunk egy feladatot.
– Párkereső tapintás alapján
Egy nagy dobozba, vagy textil zsákba tegyünk különböző tárgyakat pl. fél pár cipő, kis labda, autó stb. Minden gyerek kap egy kártyát, amelyen a zsákban lévő tárgyak fotói vannak. A feladatuk az lesz, hogy tapintás alapján megkeressék azt a tárgyat, amely a kártyájukon szerepel.
zsák
– Toronyépítés bekötött szemmel
Minden csapat kap egy kosár építőkockát. Kössük be az első gyerek szemét, aki ezután megpróbál minél magasabb tornyot építeni. A többiek hangosan számolják, hogy hány kockát sikerült egymásra raknia, míg a torony össze nem dől. Ekkor következik a következő gyermek és így tovább. A végén adjuk össze, hogy a csapatnak összesen hány kockát sikerült egymásra raknia.
kocka torony
– Csörgő fogó
Egy gyerek kivételével minden gyereknek kössük be a szemét és kérjük meg őket, hogy szóródjanak szét. Annak a gyereknek, akinek nyitva maradt a szeme, adjunk egy csörgő labdát, vagy kulcscsomót. A többiek a hang alapján tájékozódva próbálják őt elkapni. Aki elkapja, az kapja meg a következő körben a csörgőt.
kulcscsomó
– Illat felismerő
Kis méretű műanyag poharakba, vagy üres joghurtos poharakba tegyünk vattát és csepegtessünk rá különböző illóolajokat, parfümöt, vagy vizezzük be a vattát és szórjunk rá pl. fahéjat, kakaóport stb., öntsünk rá ecetet, csepegtessünk rá egy kis citrom levet. Próbáljunk minél karakteresebb illatokat választani. Ne felejtsük el sorszámmal megjelölni a poharakat és magunknak felírni, hogy melyik pohárban, milyen illat van. A poharak száját fedjük be pauszpapírral, vagy sütőpapírral és rögzítsük befőttes gumival. A pauszpapírt csak közvetlenül játék előtt lyukasztgassuk ki egy tű segítségével.
A játék során a gyerekeknek meg kell próbálniuk felismerni minél több illatot, de úgy is játszhatjuk, hogy az adott 10 illatból meg kell találniuk 5 előre megadott illatot.
illat
– Visszhang
Egy gyerek álljon háttal a többieknek kb. három méter távolságban tőlük, és énekeljen el egy rövid dalt, vagy mondjon el egy rövid mondatot. A többiek titokban döntsék el, hogy ki lesz a visszhang, akinek el kell ismételnie azt, úgy, hogy elváltoztatja a hangját, vagy halkabban mondja, énekli. A háttal álló gyereknek ki kell találnia, hogy ki volt a visszhang, ha ez sikerült, cseréljenek helyet.
– Zaj felismerő
Játsszunk le a gyerekeknek minél több féle zajt, állathangot egymás után, a gyerekek pedig próbálják meg felismerni azt. Próbáljunk olyan hangokat választani, amelyek a mindennapokban is körül vesznek bennünket, pl. autó hangja, madárcsicsergés, telefon csörgés, porszívó hangja stb.
A hangokat akár mi is rögzíthetjük, vagy letölthetjük a következő oldalakról.
Innen állathangokat tudunk letölteni
Innen pedig különböző effekteket.
állathangok


Top